Skader din hjemmeside sig selv med ‘Broken Links’?

Ofte sker det, at man får rodet lidt i hjemmesidens sider, billeder og koder, måske opdatere man blot et par sider, et par gamle sider flyttes men man får ikke lige linket, eller slettet filerne på webhotellet. Lokalt (egen computer) har man sikkert husket at slette den gamle fil, så man sidder jo med sindsro.

Siden man glemte, at fjerne ligger stadig online!

“Ude af syn, ude af sind”.

Men ak, når søgemaskinerne kommer forbi for at indekserer din side igen, fanger de den døde fil/side. Der ikke længere er aktuel eller linket rigtigt sammen med resten af din hjemmeside (disse filer kaldes “forældreløse” (orphans)). Endnu værre er det hvis du linker til en side, der ikke mere eksisterer – alle de links på resten af din hjemmeside, der stadig linker til den side du faktisk huskede at fjerne! Det er et eller mange “broken link“.

En god validering er at få en “brudt link” rapport (lad os kalde den for en Brudt Link Journal [BLJ]) for at blive i BizDoktorens jargon. Så selv om du er super varsom med, at huske at rydde op i div. lokale og online filer, kan det hurtigt smutte og der sker alt for ofte. Når jeg validerer et site med en BLJ så finder jeg ofte et tons af dårlige links, efterladte billeder, der ikke anvendes mere. Disse skal fjernes!!

Broken Links – farlige og dumme links

Ryd op på dit webhotel

Det betaler sig, at holde orden, have styr på strukturen og fjerne gamle, ubrugte billeder, scripts etc. Men det er en tidskrævende opgave, specielt hvis man også skal have styr på eksterne links. Altså dem der udefra linker til din hjemmeside. Disse eksterne links, hvad og hvordan linker de? Er der evt. typo’s i (stavefejl, tastefejl).

Kompleksiteten bliver kun større med tiden

Des ældre dit site bliver, hvis du bare opdaterer lidt med tiden, så udvikler sådan en lille hjemmeside, blog eller webshop sig hurtigt til et sandt komplekst monster af filer, billeder og scripts m.m. Så med mindre du er en haj til al det tekniske web halløj, kan alt dette hurtigt blive en byrde at holde styr på. Så få ryddet op nu – det skader dig mere end du ved, at have døde, brudte links på dit sit.

Gamle links til sider, der måske er ikke længere er online.

Start med at få udarbejdet en “Broken Link Journal”. Så har du da et solidt billede af hvordan din situation ser ud. Derfra kan du så tage stilling til yderligere indgreb.

Årsagen til skaden

Forstil dig internettet som et kæmpe edderkoppespind, okay da lad os bare sige det usagte: Google er edderkoppen… når søge-botten alias Web-Spider (deraf navnet), kommer kravlende for at se om der er lidt føde i dit lille spind. Så vil den miste fodfæstet når der pludselig er hul (brudt spind/link), det bliver den gal i skralden over, og så peger du på billeder og andre sider, der heller ikke findes. Den kan blive så gal at den spytter dig ud og sætter et internt skilt op med “INGEN ADGANG“…. det er ikke en ønskelig situation for dig.

Hjælpen er nem og nær

Men nu da du ved at edderkoppen kommer forbi… kan du jo lægge lidt “mad” ud til den (alias spider food). Du starter med, at lappe hullerne i spindet, linke korrekt internt så dit spind (web) er bundet solidt sammen så edderkoppen kan hænge ved. Så er det tid til at fodre dyret! Alias “Big G“.

Hjælpen finder du i Butiken en komplet “Brudt Link Journal”. Der er også mulighed for, at få yderligere hjælp så du kan få tæmmet den grimme tarantel. Mød tarantel dræberen og få dig en BLJ’er: